📝 En İyi Film Listeleri

Alman Filmleri: Gelmiş Geçmiş En İyi 25 Alman Filmine Bir Bakış

Alman Filmleri

Fatih Akın, Wim Wenders, bol bol Christian Petzold, Werner Herzog, Fritz Lang, Michael Haneke ve bolca Moritz Bleibtreu içeren listemize hoş geldiniz.

1- Das Leben der Anderen (2006) – IMDb Puanı: 8,4

1984 yılında Doğu Berlin’de bir gizli servis ajanı, bir yazar ve sevgilisine gözetim yaparken, yaşamlarına git gide daha fazla müdahil olmaya başlar. Yönetmen: Florian Henckel von Donnersmarck | Oyuncular: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch, Ulrich Tukur

2- Das Boot (1981) – IMDb Puanı: 8,3

Aslında Wolfgang Petersen’ın 1981 yapımı 2.5 saatlik bir filmi olan Das Boot, 1985 yılında 3 bölümden oluşan 6 saatlik bir mini dizi olarak tekrar yayınlandı. İkinci Dünya Savaşı Alman U-Boat ekibinin, savaşın ilk günlerindeki korkunç bir devriye görevini izliyoruz.

3- M – Eine Stadt sucht einen Mörder (1931) – IMDb Puanı: 8,3

Bir Alman kentindeki polis çocuk katilini yakalayamadığında, diğer suçlular insan avına katılır. Yönetmen: Fritz Lang | Oyuncular: Peter Lorre, Ellen Widmann, Inge Landgut, Otto Wernicke

4- Metropolis (1927) – IMDb Puanı: 8,3

Fütüristik bir şehirde, işçi sınıfı ve şehir planlamacıları arasında keskin bir şekilde bölünmüş olan kentin beyni, farklılıklarına aracılık etmek için bir kurtarıcının geleceğini öngören bir işçi sınıfı peygamberine aşık olur.

5- Der Untergang (2004) – IMDb Puanı: 8,2

Savaşın son günlerinde Berlin’deki sığınağında Hitler’in geçirdiği son günler sekreteri Traudl Junge tarafından anlatılmaktadır. Adolf Hitler’i hala aklımızdan çıkmayacak performansıyla yakın zamanda kaybettiğimiz ünlü Alman aktör Bruno Ganz canlandırmıştır.

6- Fitzcarraldo (1982) – IMDb Puanı: 8,1

Bir ormanın ortasında bir opera binası inşa etmeyi amaçlayan son derece kararlı bir adam olan Brian Sweeney Fitzgerald’ın hikayesi. Yönetmen: Werner Herzog | Oyuncular: Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy, Miguel Ángel Fuentes

7- Das Cabinet des Dr. Caligari (1920) – IMDb Puanı: 8,1

Hipnoz uzmanı Dr. Caligari cinayet işlemek için bir uyurgezer olan Cesare’ı kullanır. Alman Dışavurumcu sinemanın en önemli korku klasiklerinden. Yönetmen: Robert Wiene | Oyuncular: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher, Lil Dagover

8- Der Himmel über Berlin (1987) – IMDb Puanı: 8

Bir melek insan aktivitesini denetlemekten yorulur ve bir ölümlüye aşık olduğunda insan olmak ister. Yönetmen: Wim Wenders | Oyuncular: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois

9- Gegen die Wand (2004) – IMDb Puanı: 7,9

Sıkı ailesel kısıtlamalardan kurtulmak niyetiyle, intihar eden genç bir kadın, kırk yaşındaki bir bağımlı ile rahatlık evliliği kurar, ki bu kıskanç bir aşkın patlamasına yol açacak bir eylemdir. Yönetmen: Fatih Akin | Oyuncular: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Güven Kiraç, Zarah Jane McKenzie

10- Systemsprenger (2019) – IMDb Puanı: 7,9

Benni tacize uğramış, geçirdiği travmalar nedeniyle öfke kontrolü sorunları yaşayan ve tek isteği koparıldığı annesine geri dönmek olan 9 yaşında bir kız çocuğu. İlk filmiyle Berlin’de “yeni bakış acıları sunan” filmlere verilen Alfred Bauer Ödülü’nü kazanan Nora Fingscheidt, çok iyi yazılmış bir senaryo ve müthiş bir çocuk oyuncu performansıyla bizi Benni’nin dünyasına sokmayı başarıyor.

11- Good Bye Lenin! (2003) – IMDb Puanı: 7,7

1990 yılında, uzun bir komadan sonra uyanan kırılgan annesini ölümcül bir şoktan korumak için, genç bir adam, annesinin sevdiği Doğu Almanya’nın artık kaybolduğu gerçeğini saklamak zorundadır.

12- Pina (2011) – IMDb Puanı: 7,7

Aslında efsanevi koreograf Pina Bausch‘un yaratıcı dünyasını yakalamak ve onurlandırmak için 3D olarak çekilmiş, dans yoluyla bir keşif yolculuğu. Pina’nın Tanztheater Wuppertal topluluğunun dansçılarını tiyatrodan, ev dediği Wuppertal kentine kadar takip ediyoruz.

13- Victoria (2015) – IMDb Puanı: 7,7

Yakın zamanda Berlin’e taşınan genç bir İspanyol kadın, arkadaşlarıyla geceleri tehlikeli bir sırrını ortaya çıkardığı için oranın yerlisi bir adamla flört etmesinin potansiyel olarak ölümcül olduğunu keşfeder.

14- Das Experiment (2001) – IMDb Puanı: 7,7

Film, 1971’de gerçekleştirilen rezil “Stanford Hapishanesi Deneyi” üzerine kuruludur. İnsanların hapsedildiği hücrede, gözetleme kameraları ile dolu bir araştırma laboratuvarında geçici bir hapishane oluşturulmuştur. İki hafta boyunca tutsak ve muhafızları oynamak için 20 gönüllü erkek katılımcı kiralanır. Tutuklular kilitli ve görünüşte yumuşak kurallara uymak zorunda kalırlar ve “korumalara” sadece fiziksel şiddet kullanmadan düzen sağlamaları söylenir. Herkesin istediği zaman istifası serbesttir; dolayısıyla geri ödeme yapılmaz. Başlangıçta her iki grup arasındaki ruh hali güvensizdir. Ancak zaman geçtikçe kavgalar ortaya çıkar ve yetkilileri onaylamak için müdürler her zamankinden daha sert yaptırımlar istemektedir. Beyin yakan filmler listemizde yer alan filmlerden biri.

15- Werk ohne Autor (2018) – IMDb Puanı: 7,7

Alman sanatçı Kurt Barnert Doğu Almanya’dan kaçar ve Batı Almanya’da yaşamaya başlar; ancak Naziler ve GDR rejimi altındaki çocukluğu tarafından eziyet edilmektedir.

16- Lola rennt (1998) – IMDb Puanı: 7,6

Rezil olmuş bir para teslimatından sonra, Lola’nın 100.000 Alman Markı bulmak için 20 dakikası vardır. Yönetmen: Tom Tykwer | Oyuncular: Franka Potente, Moritz Bleibtreu, Herbert Knaup, Nina Petri

17- Die Welle (2008) – IMDb Puanı: 7,6

Bir lise öğretmeni öğrencilerine, diktatörlük altında yaşamın nasıl bir şey olduğunu göstermek için kendi deneyi olan bir sosyal birim oluşturduğunda işler korkunç bir şekilde kontrolden çıkar.

18- Funny Games (1997) – IMDb Puanı: 7,6

Şiddet uygulayan iki genç, bir anne, baba ve oğlu yazlık evlerinde rehin alır ve onları kendi eğlenceleri için birbirleriyle sadist “oyunlar” oynamaya zorlar. Yönetmen: Michael Haneke | Oyuncular: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch, Frank Giering

19- Die fetten Jahre sind vorbei (2004) – IMDb Puanı: 7,5

The Edukators olarak da bilinen filmde, Daniel Brühl, Stipe Erceg ve Julia Jentsch’in aşk üçgeni içinde yer alan üç genç, anti-kapitalist Berlin aktivisti olarak rol alıyor.

20- Toni Erdmann (2016) – IMDb Puanı: 7,4

Şakacı bir baba, çirkin bir alternatif ego oluşturarak ve CEO’sunun yaşam koçu olarak poz vererek çalışkan kızıyla yeniden bağlantı kurmaya çalışır. Yönetmen: Maren Ade | Oyuncular: Sandra Hüller, Peter Simonischek, Michael Wittenborn, Thomas Loibl

21- Der Baader Meinhof Komplex (2008) – IMDb Puanı: 7,4

1960’ların sonlarında ve 70’lerde bombalamalar, soygunlar, adam kaçırma ve suikastlar düzenleyen Alman terörist grubu Kızıl Ordu Grubu’na (RAF) bir bakış.

22- Barbara (2012) – IMDb Puanı: 7,1

1980’lerde Doğu Almanya’da çalışan bir doktor kendini küçük bir ülke hastanesine sürgün edilmiş bulur.

23- Transit (2018) – IMDb Puanı: 7

İşgal altındaki Fransa’dan kaçmaya çalışan bir adam, kimliğini üstlendiği ölü bir yazarın karısına aşık olur.

24- Undine (2020) – IMDb Puanı: 6

Undine, Berlin’in kentsel gelişimi hakkında bir tarihçi olarak çalışır. Ama sevdiği adam onu terk ettiğinde, antik efsane onu yakalar. Undine, ona ihanet eden adamı öldürmek ve suya geri dönmek zorundadır. 2020 Berlin Film Festivali ana yarışmasında gösterilen filmlerden biriydi aynı zamanda. Paula Beer’e Gümüş Ayı Ödülü, yönetmene de FIPRESCI ödülü getirdi.

25- Luz (2018) – IMDb Puanı: 5,6

Genç bir taksi şoförü olan Luz, kendini bir polis karakolunun aydınlık girişine sürükler. Şeytani bir varlık onu takip eder, sonunda sevdiği kadına yakındır.

Paylaş
Yazar
obicimsinema