Körleşme
Bu ay gerçekleşen ve bazıları çevrimiçi, bazıları da açık havada gösterilecek 39. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma filmlerinden biri olan Körleşme, gözleri görmeyen ödüllü bir şairin yeniden ”görme” hikayesi. Film aynı zamanda Seyfi Teoman İlk Film Ödülü’ne de aday.
Üç yaşından sonra görme yetisini kaybeden başarılı şairimiz Sinan, diğer görme engelliler gibi mesafe duyusu seslere göre gelişmiş biridir. Bu duyusunu yeniden kazanma yolunda karşısına bir fırsat çıkınca eşinin de desteğiyle ameliyat olmayı kabul eder ve fazla ”aydınlık” bu dünyaya alışmaya çalışır.
Yeni ışıklı dünyasına adaptasyon zorlukları yaşamaya başladığında kendini yetersiz ve güçsüz hissederek git gide mutsuzlaşır ve gözleri gören haliyle yapamadığı rutinlerini, karanlıkta, diğer duyularına ve eskiden kullandığı destek araçlarına güvenerek gerçekleştirmeye devam eder.
Cehalet yine mi mutluluk?
Bu süreçte, şimdiye kadar tanıdığını sandığı eşiyle ilgili de sırlar açığa çıkar ve aslında hayat arkadaşının hamile olmak istemediği için ilaç kullandığını öğrenir. Kadının esasında ilaçları bilinçli mi bilinçsiz mi ortada bıraktığını bilmiyoruz çünkü bu hem adamın görme yetisi varken de yokken de açığa çıkabilecek bir durum zira yazılanları sese çeviren bir araç kullanıyor Sinan ve bu durumu öğrenince aşağıdaki satırları karalıyor hemen:
Göreceksem önce yalana alıştır gözlerimi.
Sinan bu durumun, Nilgün’ün (ya da kadına göre böyle düşünen babası) kör bir babası olan çocuk yetiştirmek istemediğini düşündüğü için vuku bulduğunu düşünse de aslında kadının gerçekten hazır hissetmediği için o ilaçları aldığını da sonradan öğreniyoruz.
Buraya kadar Sinan ile eşinin ilişkisinin derinliğine çok fazla inemediğimiz için böyle bir gerçeği öğrenmiş olmasının izleyicide şok etkisi yarattığını söyleyemeyiz. Hatta kendisinin verdiği tepki bile zayıf kalıyor. Çok kopuk ve katmansız işlenmiş bir ilişki örgüsüyle açılan film, Sinan’ın yaşadığı tokat etkilerini bizlere yansıtmakta güçlük çekiyor bu yüzden. Eşi Nilgün’ün ve ailesinin kalıplarına sığabilmek adına ameliyat olduğunu ve olmaya ikna edildiğini düşünmeye başlayan Sinan, dört duyulu konfor alanından sonra apar topar geçiş yaptığı bu beş duyulu alanla bir türlü barışık olamıyor. Mevcut kişiliği de, adaptasyon sorunu yaşadığı bu süreçten olumsuz etkileniyor ve bu yarı görme / gördüğünü sanma süreci ilişkilerinde paranoya rüzgarları estirmeye başlıyor.
Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok’un daha öncesinde yaptığı gibi görme yetisi ve gerçeğin bulunması yolunda metafiziksel anlamların kesişmesinin yakınından geçmiyor ya da geçmek istemiyor film. Karakterlerin, hem filmde hem de filmdeki dünyada varoluş amaçlarını ve ne istediklerini kimse bilmiyor.
Buram buram VSCO havası yaratan renkleriyle, daha iyi olabilecek senaryosuyla ve çekinik oyunculuklarıyla daha çok sanki ilk kısa film havası yaratan Körleşme, Yeşilçam’da ve yakın zamandaki Onur Ünlü filmi dışında pek işlendiğini görmediğimiz değişik bir hikayeye sahip olduğu için belki şans verilebilir bir yapım olmuş velhasıl. Onun dışında beklentinizi yüksek tutmayın, izlemediğinize de üzülmeyin.
Sinopsis
Sinan, kör bir şairdir. Üç yaşındayken görme duyusunu yitirmiş olsa da körlüğüyle barışık bir insandır. Sinan’ın eşi Nilgün, Sinan’a görme dünyasını armağan etmek ister ve onu ameliyat olmaya ikna eder. Başarılı geçen ameliyatla birlikte Sinan belli belirsiz görmeye başlar ama bir müddet sonra tuhaf uyum karmaşaları baş gösterir. Nilgün, yaşanan kaosun körlükten kalma alışkanlıklarla ilgili olduğuna inanır ve görme dünyasına uyum sağlaması için Sinan’ın üzerindeki baskısını arttırır. Bu gerilim, birbirlerinin kişiliklerini sorguladıkları trajik bir hesaplaşmaya doğru ilerler. Tam da bu süreçte doktor, ikinci bir ameliyat olmadığı takdirde Sinan’ın eskisi gibi kör olacağını açıklar.
Yönetmen : Hacı Orman Senaryo : Hacı Orman Görüntü Yön.: İlker Berke Kurgu : Sedat Yılmaz Oyuncular : Fatih Al, Asiye Dinçsoy, Vedat Erincin, İpek Tenolcay, Cüneyt Yalaz Yapımcı : Hacı Orman, Sedat Yılmaz Yapım : Praksis Film Dünya Hakları : Praksis Film
39. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma incelemelerimiz:
Körleşme 51/100
Şair 57/100
Plaza 60/100
Bilmemek 71/100
Ceviz Ağacı 55/100
Uzak Ülke 41/100
Aşk, Büyü vs. 71/100