Beyin yakan kısa filmleri izlemeyi seviyorsunuz. Peki iş senaryo yazma kısmına gelince çuvallıyor musunuz? O zaman sizi şöyle alalım
Sage Hyden‘ın yaratıcı yazarlık incelemeleri ve tavsiyeleriyle dolu muhteşem YouTube kanalı Just Write’tan harika sürpriz sonlu hikaye yazma ipuçları taze çıktı. Film örnekleri henüz izlemeyenlere spoiler olarak gelebilir, şimdiden uyaralım. İşte senaryonuza uyarlayabileceğiniz o eskimeyen taktikler:
1) Anagnorisis – Farkında olma
Bir karakterin gerçek kimliğini keşfedişi gibi, bilginin aniden keşfedilmesi durumu. Karakterin daha önceden bir şekilde farkına varmadığı ya da bilinçaltına attığı şeylerin açığa çıkması taktiği, en sevilen ve beyin yakan filmlerin sonunda kullanılan güzel bir yöntemdir. (Örn: The Sixth Sense, Fight Club, The Usual Suspects)
2) Analepsis – Geçmişe Atıf
Geçmiş bir olay ya durumla ilgili yeni veya farklı bilgileri ortaya çıkaran geriye dönme durumu. Filmlerde bildiğimiz flashback taktiği. (Örn: Vertigo, Marnie, Once Upon a Time in the West)
3) Güvenilmeyen Anlatıcı
En başından beri hikayeyi onun gözünden/ağzından dinlediğimiz anlatıcının yalan söylediğini veya hikaye boyunca verilen bilgiyi manipüle ettiğini öğrenme durumu. (Örn: Memento, Shutter Island, The Usual Suspects)
4) Peripeteia – Dönüm Noktası
Karakterin şansının bir anda tersine dönmesi durumu. (Örn: Million Dollar Baby, Titanic)
5) İlahi Adalet
İyinin ödüllendirildiği ya da kötünün cezalandırıldığı “ironik” ilahi adalet durumu. (Örn: katilin kurbanını öldürmek için kullandığı silahla öldürülmesi, uyuşturucu karşıtı bir politikacının uyuşturucu bulundurmaktan içeri alınması vb.)
6) Çehov’un Tüfeği
Küçük bir rol oynamış gibi görünen bir karakterin ya da nesnenin bir anda hikaye için önemli hale gelmesi durumu. (Örn: Buddy/The Incredibles, Rick/The Walking Dead) Ayrıca bakınız: duvarda asılı silahın oyunun sonunda mutlaka patlaması durumu.
7) Red harring – Yanlış Balığı Takip Etme
Karakterleri ya da izleyiciyi yanlış doğrultuda yönlendiren ipucu ya da bilgi verilmesi durumu. (Örn: The Da Vinci Code)
8) In medias res – Olayın Ortasına Dalma
İleri bir zamanla ilgili bilgi vermek için bir anda hikayenin ortasına dalma durumu. (Örn: Raging Bull, Kill Bill: Volume 2)
9) Lineer Olmayan Anlatım
En sık kullanılan taktiklerden biri. Kronolojik olmayan bir sırada anlatımla, izleyiciden parçaları birleştirmesini bekleme durumu. (Örn: Pulp Fiction, Mulholland Drive, Rashomon)
10) Ters Kronoloji
Ters zaman dizimi bir anlatımla, izleyiciden parçaları birleştirmesini bekleme durumu. İzleyici çünkü maymun. (Örn: Memento, Eternal Sunshine of the Spotless Mind)
11) Deus ex machina – Tepeden İnme Çözüm
Her ne kadar Latincesi “makineden çıkan tanrı” anlamına gelse de, filmlerin final sahnesinde tüm problemleri çözmek için gelen üstün güç anlamında kullanılır. (Örn: War of the Worlds, Avatar)
Sage Hyden’ın konuyla ilgili videosunu da buradan izleyebilirsiniz: