“Tolkien: Maker of Middle Earth” sergisi bu yaz Bodleian kütüphanesinde hayranlarıyla buluşuyor
Yüzüklerin Efendisi‘nin yazarı J.R.R. Tolkien, her ne kadar en çok fantazi romanları ile anılsa da, aslında bir yandan da çok değerli bir illüstratördü. Kitaplarına kapaklar tasarladı, Orta Dünya’dan sahneleri çizdi ve romanlarının sayfalarına bu kurgu dünyanın haritalarını en ince ayrıntılarıyla işledi. Guardian’dan Dalya Alberge’ın bildirimine göre bu yaz, Oxford’un Bodleian kütüphanelerinde Tolkien ile ilgili önemli bir sergi açılıyor (Tolkien: Maker of Middle Earth) ve bu sergiyle birlikte daha önce hiç gösterilmemiş üç eseri de sevenleriyle buluşuyor.
“Tolkien: Maker of Middle Earth”, birçoğu Bodleian’ın geniş Tolkien arşivinden elde edilen bir dizi el yazması, mektup, harita ve sanat eserine ev sahipliği yapıyor. Kütüphane ayrıca, Temmuz ayında ABD’de satışa sunulacak olan, 300’den fazla Tolkien malzemesi içeren bir katalog yayınlıyor.
Ziyaretçilerin büyük bir heyecanla beklediği, daha önce hiç görülmemiş üç eserden biri, 1960’lı yıllardan kalma, seyrek ve incecik bir bambu çizimi “Linquë súrissë”. Tolkien’in yarattığı Elf dillerinden biri olan Quenya’cada “rüzgardaki çimen” anlamına geliyor.
Görülmemiş üç taslaktan bir diğeri de, Tolkien’nin 1957 yılında Oxford’daki Merton Koleji’nde bir toplantı için gündemin arkasına çizdiği, Elf yazılarıyla bezenmiş karmaşık geometrik tasarıma sahip bir illüstrasyon. Tolkien, 1925 ve 1959 yılları arasında Anglo Sakson ve İngiliz Dili ve Edebiyatı profesörü olarak üniversitede de çalışmıştı. Eserdeki dil Elfçe olsa da, doğrudan Orta Dünya’nın karakterleri ve yerleriyle bağlantı içermiyor.
Diğer sıradışı öğelerden biri de, Tolkien’in 1914 yılından kalma eskiz kitabından bir sayfa; morlar, turuncular ve yeşiller içinde iki soyut çizim yer alıyor.