Little Joe – Jessica Hausner
Festivalin programını duyurduğumuz yazımızda, bu yılın en merakla beklediğimiz filmleri arasında, Emily Beecham, Ben Whishaw, Leanne Best, Lindsay Duncan gibi isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla Jessica Hausner‘ın bilimkurgusu Little Joe‘nun da yer aldığından bahsetmiştik.
İlk kez katıldığımız Cannes Film Festivali’nde, ilk izleyebildiğimiz filmlerden biri oldu aynı zamanda.
Little Joe: Konusu
Bekar bir anne olan Alice, yeni türler geliştirmekle uğraşan bir şirkette kıdemli bir bitki yetiştiricisidir. Sadece güzelliği ile değil aynı zamanda terapötik değeriyle de dikkat çeken çok özel bir kızıl çiçeği tasarlar:
İdeal sıcaklıkta tutulursa, düzgün beslenir ve düzenli olarak konuşulursa, bu bitki sahibini mutlu etmektedir.
Şirket politikasına karşı, Alice, genç oğlu Joe için eve bir tanesini hediye olarak getirir. “Küçük Joe” yu vaftiz ederler, ancak büyüdükçe, takma adı kadar zararsız olamayacağına dair şüpheler artar.
Bilimkurgu tarafının daha ağır basacağını düşündüğümüz ama aslında dram ve zorlama komedi kısmı daha ağır basan yapımda, Emily Beecham tarafından canlandıran işkolik doktor Alice karakteri, sonuçlarının nasıl olacağını düşünmediği (belki de düşünmek istemediği), genetiğiyle izin alınmadan oynanmış bir çiçek tasarlar.
Bu çiçek, gerekli şartlar sağlanırsa ve ilgi görürse alan kişiyi son derece mutlu eden oksitosin (üremede çok önemli bir fonksiyona sahip olan ve anne ile çocuğu arasında bağ kurulmasına vesile olan bir hormon) ve serotonin hormonunun salgılanmasına ya da bir nevi aynı etkiyi yaratmaya vesile olmaktadır. Doktor Beecham, bir tık ileri giderek, yaratıcısı olduğu bu çiçeği, birlikte yaşadığı ve bakmakla yükümlü olduğu oğluna hediye olarak götürür ve olaylar gelişir.
Little Joe: Sonuç
Herkesin, dışardan ilk bakışta görülmeyecek şekilde sakladığı / sahip olduğu bir sırrı olduğu fikrine dayanan ve Jessica Hausner’ın, Géraldine Bajard ile birlikte yazdığı senaryosunu yazdığı (aynı zamanda İngilizce çektiği ilk filmi) Little Joe, bir yere kadar çok fazla umut verici dursa da, sonlara doğru, estetik kaygısından, meramını tam olarak anlatamayan bir yapıma dönüşmüş maalesef.
Ses tasarımı, sinematografisi oldukça iyi olmasına ve neredeyse altın madeni bir senaryoya sahip olmasına rağmen, işleniş kısmında beklentilerimizi çok fazla karşılayamayan bir filmden öteye gidemediği için birazcık üzüldük açıkçası.
İzleyiciye tahmin etmesi için bıraktıkları kısımları da, filmdeki çeşitli karakterlerin sesli düşünerek açıklaması da yine eksilerinden biri olmuş. Bu kadar kör göze kör parmağa gerek kalmadan da anlatılabilecek, çok hoş bir atmosfere sahip bir yapım Little Joe.
Her türlü bilimkurgu filmi ve farklı estetikleri izlemeyi sevenler için yine de izlenebilir bir film.