+ Sadece Bilgisayar ve Telefon Ekranında Geçen Bir Film Nasıl Yapılabilir? (Çok da güzel yapılabilir)
1991 doğumlu yönetmen Aneesh Chaganty‘nin, ”desktop cinema (masaüstü sineması)” kavramını da doğuran ilk uzun metraj denemesi Searching, 2018’in en iyi filmleri listemizde gerilim kategorisinde adını andıklarımız arasındaydı. 16 yaşındaki kızı kaybolduktan sonra bilgisayardan ve telefonundan ipuçlarını toplamaya çalışan çaresiz bir babanın hikayesini izlediğimiz bu değişik yapım aslına bakarsanız eski bir Google çalışanının yapımı 🙂
Chaganty, Searching ile 2018 Sundance Film Festivali‘nde Alfred P. Sloan Feature Film ödülünü almadan önce 2014 yılında tamamen Google Glass kullanarak çektiği Seeds kısa filmiyle bir günde 1 milyondan fazla izlenme almıştı. Google da sonrasında kendisini NYC’deki Google Creative Lab – Creative 5 ekibine aldı. Chaganty burada iki yıl boyunca Google’ın reklam filmlerini yazıp yönetti. 25’ten fazla kısa filmde çalıştıktan sonra önce kısa film olarak çektiği sonrasında Sony tarafından bütçe önerilince uzun metraja çevirdiği Searching’i doğurdu.
Aşağıda bahsedeceğimiz püf noktaları bazılarınız için çok basit gelebilir ama hiç bilmeyenler için altın değerinde bilgiler:
1- Google arama sonucundaki düzeltilmiş öneri
Adam kızının Tumblr kullandığını öğrendikten sonra bu bilmediği platformla ilgili aramayı ”Tumbler” olarak yapıyor ve Google ona asıl aramak istediğinin ”Tumblr” olup olmadığını soruyor. Siz de birçok aramanızda bu düzeltme özelliğinden faydalanarak zamandan tasarruf edebilirsiniz
2- Google Drive dosya paylaşma fonksiyonu
Reddit’te biri üşenmemiş filmdeki Google tablolar dosyasının linkini manuel olarak yazmış ve dosyaya ulaşmış. Ya da en azından öyle olduğunu iddia ediyor ve görseli tıkladığınızda o tabloyu siz de görebilirsiniz. Buradaki pratik bilgi ise şu: Google Drive üzerinden hazırladığınız bir dosyayı ortak çalışmak istediğiniz kişi ile sağ üstteki paylaş butonu sayesinde paylaşabilir ve anlık olarak o dosyanın üzerinde birlikte değişiklikler yapabilirsiniz.
Kimlerle paylaşımda bulunacağınızı ve bu kişilerin dosyanızı nasıl kullanabileceğini (görüntüleme, yorum yapma ve düzenleme olarak) seçebiliyorsunuz.
3- Google Maps lokasyon kaydetme özelliği
Kızının son görüldüğü kamera kayıtlarını izledikten sonra o yeri haritada pinliyordu hatırlarsanız. Siz de seçtiğiniz herhangi bir noktayı Google Maps üzerinde ”kaydet” seçeneği ile favorilere, gitmek istediğiniz yerler listesine, yıldızlı yerlerinize ya da yeni bir listeye kaydedebilirsiniz ve bu yerle ilgili daha sonra kullanmak üzere etiket de girebilirsiniz.
4- Arama geçmişinize çeşitli filtreler uygulama
Filmde gözüken ekran görüntüsünde ”search history” başlığının yanında ”sort by” yani sırala seçeneği de vardı fakat bu özellik şu anki Chrome versiyonunda bulunmuyor. Onun yerine ekran görüntüsünde gördüğünüz https://myactivity.google.com adresine gitmeniz gerekiyor ve daha farklı panelde arama geçmişinizi yönetebiliyorsunuz.
5- Google görsel arama
Herhangi bir görseli Google’da aratmak istiyorsanız görseldeki adrese girip ilgili fotoğrafı arama çubuğu içine sürükleyebilir ya da ”görselle ara” butonunu tıklayıp bilgisayarınızdan ekleyebilirsiniz.
Siz neler düşünüyorsunuz? Bu arada başrol John Cho‘yu nereden tanıdığınızı düşünüyorsanız işinizi kolaylaştıralım: tabii ki 2009 – 2010 arasında yayınlanan bilimkurgu dizisi Flashforward!