Uncut Gems aka Adam Sandler’dan bir ”black opal” yaratmak
18 kısa film ve 2 belgeselle dolu kariyerlerine, The Pleasure of Being Robbed (2008), Go Get Some Rosemary (2009), Heaven Knows What (2014) uzun metrajlarından sonra ekledikleri Good Time (2017) ile ekranlarımıza konuk olan Safdie Kardeşler’in son filmi A24 yapımı Uncut Gems, geçen sene yaz sezonu festival döneminde Telluride Film Festivali ve Toronto Film Festivali‘nde görücüye çıktıktan sonra geçtiğimiz günlerde Netflix‘te vizyona girdi.
Adam Sandler‘ın Punch-Drunk Love‘dan sonraki en iyi performansı olacağı söylentileri ile dedikodusu yayılan film, 2 saat 15 dakikalık uzunluğuna rağmen beklentilerin o kadar yüksek tutulmasına değiyor gerçekten.
Konusu
Borçları artan ve öfkeli alacaklıları kapıya dayanan New Yorklu laf ebesi bir kuyumcu, ayakta ve hayatta kalma umuduyla her şeyi riske atar.
2017 festivallerini kasıp kavuran Good Time’da başarılı bir şekilde yaptıkları gibi, yine sizi karakterin yanında konumlayan ve tüm izlediklerinize, izlediğinizi sandığınız karakterle birlikte eşlik etme şansı tanıyan bir tempoyla çektikleri filmde müziğe ve diyalog maçlarına doyuyorsunuz. Sahnelerin hepsi uzun çekimle yaratılmamış olsa bile verdiği his ona yakın. Karakterin göz açıp kapaması oluyorsunuz ve bir yerden sonra o kadar içlerinden takip ediyorsunuz ki tüm duyguları olması gerektiği kadar yaşattırıyor.
Safdie Kardeşler, babalarından ve gerçekten onun bir zamanlar birlikte çalıştığı Howard isimli karakterden esinlendikleri gibi Yahudi bir karakteri başrolde oynatmak istemişler. Basketbol bahsi bağımlısı (yönetmenler ve babaları da aynı şekilde) bir kuyumcunun aynen bir maç kadar tempolu günlerine şahit oluyoruz. Hatta bana tüm olaylar bir gün içerisinde geçti gibi geldi sanki. Filmin senaryo taslağı 10 yıllık. Kardeşler, gerçekten Yahudi bir aktörün oynamasını istedikleri için ilk Adam Sandler’a gitmişler ama Sandler kabul etmemiş. Harvey Keitel, Sacha Baron Cohen ve Jonah Hill gibi isimlerle konuşulduktan sonra yine kürkçü dükkanına dönülmüş.
Hatta bu film Good Time’dan önce çekilmek istenmiş ama finansal nedenlerden dolayı ertelenmek zorunda kalmış. Ta ki Pattinson Safdieler’e ulaşıp birlikte bir proje yapmak istediğini belirtene kadar. Film Cannes’da gösterildikten sonra yapımcıların dikkatini çekmiş ve büyük bütçeli süper kahraman filmi yapmaları istenmiş. Safdieler bunu reddedip Uncut Gems için para biriktirmeye başlamış.
Filmin adı bana göre biraz da yönetmenlerin Robert Pattinson, Adam Sandler gibi isimlerin içinde gördüğü milyon dolarlık cevhere de gönderme. Başroldeki potansiyeli çok güzel görüyorlar ve yontuyorlar. İki isim de (Punch-Drunk Love‘ı bir kenara ayırırsak) belirli döneme kadar düşük kalite benzer yapımlarda boy gösterdikten sonra Safdieler’le birlikte yeniden doğdu sayılır.
Filmin opalin içinden açılışı da kendisi kadar muazzam. Yönetmenler, fotomikrografi uzmanı Danny J. Sánchez’in ve Eduard Gübelin’in işlerinden esinlenerek oluşturmuş.
Safdie & Sandler İş Birliği
2019 Telluride Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan Uncut Gems ile global çapta adını daha da duyurmaya başlayan Safdie Kardeşler’in, aynı filmin başrol oyuncusu Adam Sandler ile sessiz sedasız Vimeo’da yayınladıkları kısa filmi ise buradan izleyebilirsiniz.
National Board of Review, Gotham Awards, Independent Spirit Awards gibi ödüllerde adı oldukça geçen ve onur ödülleri alan Adam Sandler’ın Akademi adaylığına kesin gözüyle bakılıyordu. Oscar’da boy gösteremese de (birçok festivalde toplamda 73 adaylığı ve 22 ödülü var), U.S. box office’te 45 milyon dolar hasılat yapan Uncut Gems, genel olarak A24 ve Safdie Kardeşler adına oldukça prestijli bir yıl geçirdi. Ladybird’ün 48.9 milyon dolarlık sınırını geçerse hatta A24’ün en hasılat yaratan işlerinden biri olacak. Son olarak Film Independent Spirit Awards’a birçok dalda (Best Feature, Best Director, Best Screenplay, and Best Editing, Best Male Lead) aday olan film, yılın en sevilen yapımlarından biri.
Safdie Kardeşler bundan sonra daha da yakın markajımızda olacak. Hatta bundan sonra Kafkaesk, Kubrickvari vb. betimlemelerden sonra Safdievari gibi bir terim de dilimize yerleşebilir ve yönetmenlerin tarzına benzettiğimiz yapımlarda kullanabiliriz. Velhasıl, izleyiniz.