The French Dispatch (2021)
Cannes’da 9 dakika boyunca ayakta alkışlanan The French Dispatch, kurgusal bir 20. yüzyıl Fransız şehrinde yayınlanan bir Amerikan dergisinin son sayısından hikayeler koleksiyonunu hayata geçiriyor. 1925-1975 yılları arasında geçen filmde, Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet (Akıcı Fransızca bilse de, filmde İngilizce oynamıştır) Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park, Bill Murray, Owen Wilson, Saoirse Ronan, Elisabeth Moss, Edward Norton, Christoph Waltz, Liev Schreiber gibi isimlerle dolu (7’si Oscar ödüllü) rüya takımı yine başrolde. Tüm oyuncular, bu film üzerinde çalışmanın herhangi bir filmde hissedebilecekleri en heyecan verici, zorlu ve eğlenceli duyguları tattırdığını açıkladı çünkü yazılı bir senaryo da olmasına rağmen her sahne mümkün olduğunca fazla doğaçlamayla yapıldı. (¹), (²):
Sektör Timothée Chalamet’yi Ne Zaman Salacak?
Wes Anderson, Timothée Chalamet‘i Zeffirelli olarak seçerken, GQ’ya şunları söyledi: “Bu rol için bir an bile başka birini düşünmenin verdiği rahatsızlığı hiç yaşamadım.” Rol onun için özel olarak yazılmıştır.
Bitiş Jeneriği Kapakları
Bitiş jeneriğinde, The French Dispatch‘in tarihi boyunca bazı kapakları gösteriliyor. İspanyol illüstratör Javi Aznarez tarafından yaratılan kapaklar, The New Yorker‘ın kapaklarından genel olarak ilham almış gözüküyorlar. Ayrıca filmin afiş düzeni de, klasik sinema afişlerindeki gibi en çok kazanan oyuncuya göre değil, hikayelere göre kurgulandı.
Absolutely adored the New Yorker-esque faux magazine covers in 'The French Dispatch' designed by illustrator Javi Aznarez. For those who still love the printed word in this all-digital accept-cookies world, this end credits scene is the best 2021 takeaway from the movies. pic.twitter.com/k6p0zDV8mX
— Sayantan Ghosh (@sayantansunnyg) December 16, 2021
Kurgusal Şehrin Anlamı
2020 New Yorker makalesine göre, film “Ennui-sur-Blasé” adlı kurgusal bir Fransız kasabasında geçiyor. “Ennui” ve “blasé” her ikisi de İngilizce kelimelerdir (her ikisi de Fransızca kökenli olsa da) ve kabaca aynı anlama gelir: dünyadan bıkma derecesinde bir can sıkıntısı ve ilgisizlik. Fransızca yer adlarında coğrafi tanımlayıcı olarak iki kelime arasında “sur” (“üzerinde”) kelimesinin yer alması oldukça yaygındır; örneğin, Fransız Rivierası köyünün adı “Beaulieu-sur-Mer”, “deniz üzerinde güzel bir yer” olarak tercüme edilir. Yani, gerçek bir yer adı olsaydı, “Ennui-sur-Blasé” aşağı yukarı “Can Sıkıntısı” anlamına gelirdi.
Adam Stockhausen, The French Dispatch’in yapım tasarımından sorumluydu. Stockhausen ve ekibi keşif sürecine Google Haritalar’ı kullanarak başladı ve gelecek vaat eden yerleri bizzat ziyaret etmeden önce aradı. Stockhausen ve Anderson, “Paris gibi hissettiren ama bugünkü Paris gibi olmayan – daha çok Paris’in bir tür anısı, Jacques Tati’nin Paris’i” olan bir kasaba tasavvur ettiler. Takım sonunda Angoulême‘ye yerleşti.
Wes Anderson’ın Demirbaş Kadrosu
Bu, Wes Anderson’ın Bill Murray ile dokuzuncu, Owen Wilson (Herbsaint Sazerac) ile sekizinci ve Jason Schwartzman ile yedinci (artı iki şort) işbirliğidir. Herbsaint Sazerac, adını New Orleans, Louisiana’dan gelen likörlerden almıştır. Herbsaint, anason aromalı bir likör türüdür. Sazerac bir çavdar viskisi markasıdır. Her ikisi de “Sazerac” olarak da adlandırılan bir kokteylin malzemeleridir.
The New Yorker Karakter Atıfları
Yine 2020’deki New Yorker makalesi, filmde tasvir edilen bazı karakterlerin, konuların ve durumların yanı sıra Wes Anderson’ın atıfta bulunduğu ilgili New Yorker makaleleri, konuları ve yazarlarını özetlemiştir. Bunlar: New Yorker’ın kurucu editörü Harold Ross’tan ilham alan Arthur Howitzer, Jr., yazar Joseph Mitchell’den ilham alan Herbsaint Sazerac ve Lord Duveen’den ilham alan Julian Cadazio. Roebuck Wright ise New Yorker’ın yıllardır katkıda bulunanları James Baldwin’den ve A.J. Liebling’den ilham almıştır. Lucinda Krementz, Fransa’daki öğrenci ayaklanmaları üzerine 1968’de iki bölümlük bir yazı yazan Mavis Gallant’tan ilham alıyor. Karakter ayrıca, çalışmaları New Yorker’da (ve yazar Kurt Vonnegut Jr.’ın dul eşi) sık sık yer alan bir fotoğrafçı olan Jill Krementz ile aynı soyadını paylaşıyor.
Kadro İle İlgili Diğer İlhamlar
Mart 2019’da Fransız medyası Konbini’ye verdiği röportajda Mathieu Amalric, karakterinin Henri-Georges Clouzot‘un Quai des Orfèvres (1947) filminde Louis Jouvet tarafından canlandırılan karakterden ilham aldığını açıkladı. Bu nedenle yazar, yapımcı ve yönetmen Wes Anderson, rol için hazırlık olarak ondan filmi tekrar izlemesini istedi.
Bu arada filmin şahane animasyonlu müzik klibi ise buradan izlenebilir: